Είναι ασφαλές να κάνετε οδοντιατρική εργασία όταν είστε έγκυος;

Για πολλές γυναίκες, η εγκυμοσύνη σημαίνει κάθε είδους αβεβαιότητα και ανησυχία. Όσο και αν θέλετε να κάνετε οδοντιατρικές εργασίες για να διατηρήσετε το χαμόγελό σας σε καλή φόρμα, θέλετε να βεβαιωθείτε ότι είναι εντάξει τόσο για εσάς όσο και για το μωρό σας. Οι ανησυχίες σας είναι κοινές και απολύτως κατανοητές. Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε πώς μπορείτε να λάβετε με ασφάλεια οδοντιατρική εργασία ενώ είστε έγκυος, καθώς και ποιες διαδικασίες πρέπει να αναβάλλετε μέχρι τη γέννηση του μωρού σας.

Είναι οι καθαρισμοί και οι έλεγχοι ασφαλείς όταν το περιμένετε;

Είναι τόσο ασφαλές όσο και ιδιαίτερα συνιστάται να κάνετε τον καθαρισμό και την εξέταση των δοντιών σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας. Όταν τα επίπεδα των ορμονών σας είναι υψηλότερα από το συνηθισμένο, είναι πολύ πιο πιθανό να εμφανίσετε φλεγμονή των ούλων, αιμορραγία και ερεθισμό. Επισκεπτόμενοι τον οδοντίατρό σας αυτό το διάστημα, θα μπορέσετε πιο εύκολα να αποφύγετε στοματικές λοιμώξεις, όπως η περιοδοντική νόσος, που μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρο τοκετό.

Είναι ασφαλείς άλλες οδοντιατρικές επεμβάσεις όταν είστε έγκυος;

Όταν είστε έγκυος, θα πρέπει να κάνετε ό,τι περνάει από το χέρι σας για να αποτρέψετε τις λοιμώξεις. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να χρειαστεί να κάνετε οδοντιατρικές εργασίες, όπως σφραγίσματα και στεφάνες. Επείγουσες διαδικασίες, όπως ριζικοί σωλήνες και εξαγωγές μπορεί επίσης να είναι απαραίτητες. Ο οδοντίατρός σας θα πρέπει να χορηγήσει τη μικρότερη δυνατή ποσότητα αναισθησίας για να διασφαλίσει ότι αισθάνεστε άνετα. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του στρες τόσο σε εσάς όσο και στο μωρό σας. Είναι ασφαλές για τον οδοντίατρό σας να χρησιμοποιεί τοπικά αναισθητικά, όπως λιδοκαΐνη, κατά τη διάρκεια αυτών των διαδικασιών. Εάν απαιτείται για τη θεραπεία σας, μπορεί να συστήσουν ένα αντιβιοτικό κατηγορίας Β για την πρόληψη και τη θεραπεία λοιμώξεων.

Εάν ενδιαφέρεστε να κάνετε εκλεκτική ή αισθητική οδοντιατρική εργασία όταν είστε έγκυος, είναι καλύτερο να περιμένετε μέχρι τη γέννηση του μωρού σας. Οι περισσότερες από αυτές τις θεραπείες είναι αρκετά ασφαλείς, αλλά είναι πάντα καλύτερο να αποφεύγονται τυχόν κίνδυνοι επιπλοκών, αν είναι δυνατόν.

Μπορείτε να κάνετε ακτινογραφίες ρουτίνας ενώ είστε έγκυος;

Το Αμερικανικό Κολλέγιο Ακτινολογίας αναφέρει ότι καμία μεμονωμένη διαγνωστική ακτινογραφία δεν έχει δόση ακτινοβολίας αρκετά σημαντική ώστε να προκαλέσει δυσμενείς επιπτώσεις σε ένα αγέννητο παιδί. Η ADA θεωρεί ότι οι οδοντικές ακτινογραφίες είναι ασφαλείς με κατάλληλη θωράκιση. Ωστόσο, εάν η ακτινογραφία σας δεν είναι για επείγουσα θεραπεία, μπορείτε συνήθως να την αναβάλετε για αργότερα, εάν προτιμάτε να το κάνετε.

Εάν περιμένετε μωρό, φροντίστε να ενημερώσετε τον οδοντίατρό σας πόσο μακριά είστε. Με αυτόν τον τρόπο, θα ληφθούν όλες οι απαραίτητες προφυλάξεις για εσάς και το μωρό σας όταν λάβετε θεραπεία. Εάν η εγκυμοσύνη σας θεωρείται υψηλού κινδύνου, αυτό είναι επίσης κάτι που πρέπει να ενημερώσετε τον οδοντίατρό σας. Η ευημερία εσάς και του μωρού σας είναι η νούμερο ένα προτεραιότητα της οδοντιατρικής σας ομάδας.