Οδοντιατρικές ακτινογραφίες – Είναι ασφαλείς για τα παιδιά;

Ως γονιός, το μόνο που θέλετε να κάνετε είναι να προστατεύσετε τα παιδιά σας από τους κινδύνους του κόσμου. Οι οδοντικές ακτινογραφίες μπορεί να φαίνονται ξένες και ακόμη και λίγο τρομακτικές, επομένως είναι λογικό γιατί μπορεί να ανησυχείτε για αυτές. Τελικά, όλη αυτή η ακτινοβολία δεν είναι επιβλαβής για το παιδί σας; Αν και αυτό είναι μια έγκυρη ανησυχία, η πρόοδος της τεχνολογίας το έχει κάνει μια ανησυχία του παρελθόντος. Εάν εξακολουθείτε να μην είστε πεπεισμένοι, συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε πώς οι οδοντικές ακτινογραφίες όχι μόνο είναι ασφαλείς, αλλά προσφέρουν μεγάλα οφέλη για τη στοματική υγεία του παιδιού σας.

Τι είναι η οδοντική ακτινογραφία;

Καθώς το μικρό σας μεγαλώνει, το χαμόγελό του αναπτύσσεται μαζί του. Δεδομένου ότι τα στόματα αλλάζουν συνεχώς, μια οπτική εξέταση από μόνη της δεν αρκεί για να πει στον οδοντίατρό σας όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζει.

Οι οδοντικές ακτινογραφίες λαμβάνουν εικόνες των δοντιών, των ούλων και των οστών. Βοηθούν τον οδοντίατρο να εντοπίσει βλάβες και λοιμώξεις που παραμένουν κάτω από την επιφάνεια, όπως κοιλότητες και περιοδοντικά προβλήματα. Είναι σημαντικό να διορθώσετε τυχόν προβλήματα μόλις προκύψουν για να αποτρέψετε περαιτέρω ζημιές.

Είναι οι οδοντικές ακτίνες Χ ασφαλείς για παιδιά;

Να είστε σίγουροι – οι σημερινές ακτινογραφίες δοντιών είναι πιο ασφαλείς από ποτέ! Τα περισσότερα οδοντιατρεία χρησιμοποιούν πλέον ψηφιακές ακτινογραφίες, οι οποίες έχουν 80% λιγότερη ακτινοβολία από τα συμβατικά φιλμ. Στην πραγματικότητα, η ποσότητα ακτινοβολίας στην οποία εκτίθεται το παιδί σας είναι περίπου ισοδύναμη με άλλες πηγές (δηλαδή τον ήλιο, τα μέταλλα στο έδαφος, τις συσκευές στο σπίτι σας). Ο οδοντίατρός σας μπορεί επίσης να χρησιμοποιήσει ποδιές από μόλυβδο κατά την απεικόνιση για να προστατεύσει το σώμα του παιδιού σας από οποιαδήποτε ακτινοβολία. Επιπλέον, η λήψη ακτινογραφιών δεν διαρκεί πολύ, καθιστώντας την όλη διαδικασία όσο το δυνατόν πιο γρήγορη και ασφαλή!

Οφέλη της οδοντικής ακτινογραφίας

Τα οφέλη από τη λήψη ψηφιακών ακτίνων Χ υπερτερούν κατά πολύ των κινδύνων της ελάχιστης έκθεσης στην ακτινοβολία:

Εμφάνιση περιοχών φθοράς που δεν είναι ορατές με προφορική εξέταση
Προσδιορίστε εάν υπάρχει αρκετός χώρος στο στόμα για τα εισερχόμενα δόντια
Αξιολογήστε εάν το παιδί σας χάνει τα κύρια δόντια του αρκετά γρήγορα ώστε να αφήσει χώρο για μόνιμα δόντια
Ελέγξτε για την ανάπτυξη των φρονιμιτών
Αποκαλύψτε ανωμαλίες ανάπτυξης, όπως κύστεις και ορισμένους τύπους όγκων

Ένα τεχνολογικό πλεονέκτημα είναι ότι παράγουν άμεσα χειριζόμενες ψηφιακές εικόνες υψηλής ποιότητας στο σύστημα υπολογιστή. Η άμεση προβολή επιτρέπει στον οδοντίατρο να μεγεθύνει ή να προσαρμόσει την έκθεση για να εντοπίσει ακόμη και το πιο μικροσκοπικό πρόβλημα. Δεδομένου ότι οι ακτινογραφίες είναι ψηφιακές, μπορούν εύκολα να αποθηκευτούν στον ηλεκτρονικό σας φάκελο ασθενούς. Χάρη στην τεχνολογία, δεν υπάρχει κίνδυνος απώλειας των οδοντιατρικών αρχείων του παιδιού σας!

Όπως μπορείτε να δείτε, οι ακτινογραφίες δοντιών δεν φοβούνται τίποτα! Μια ενδελεχής εξέταση του στόματος του παιδιού σας είναι απαραίτητη για να διασφαλιστεί ότι μπορεί να απολαύσει ένα χαρούμενο, υγιές στόμα για μια ζωή.