Πώς βρίσκουν οι οδοντίατροι κοιλότητες;

Αυτό το κοινό σημάδι λοίμωξης μπορεί να αφαιρεθεί και να αντιμετωπιστεί όσο πιο γρήγορα εμφανίζεται, αρκεί οι ασθενείς να αναζητήσουν αμέσως επαγγελματική οδοντιατρική φροντίδα. Αλλά πώς είναι τόσο καλοί οι τοπικοί σας ειδικοί στον εντοπισμό κοιλοτήτων αμέσως; Πώς βρίσκουν οι οδοντίατροι αρχικά τις κοιλότητες;

Κοιλότητες, Επεξήγηση

Τι ακριβώς είναι οι κοιλότητες και πώς σχηματίζονται αρχικά; Υπάρχει ένας λόγος που οι κοιλότητες είναι τόσο συχνές. Μπορούν να αρχίσουν να σχηματίζονται ως αποτέλεσμα της συσσώρευσης βακτηρίων που προέρχεται από τα τρόφιμα και τα ποτά που καταναλώνετε. Τα σωματίδια τροφής από ζάχαρη και άλλες ουσίες δημιουργούν βακτήρια που μπορούν να καθίσουν στην επιφάνεια των δοντιών και να μετατραπούν σε πλάκα. Αυτή είναι μια σκληρή, κολλώδης ουσία που φθείρεται στο σμάλτο στο στόμα σας και διευκολύνει τον σχηματισμό μόλυνσης.

Όταν αυτή η μόλυνση εξαπλώνεται, αρχίζει να σκοτώνει μέρη των δοντιών σας. Αυτά τα νεκρά μέρη των δοντιών σας θα εμφανίσουν σκούρα καφέ και μαύρα στίγματα που μεγαλώνουν μόνο εάν αφεθούν χωρίς θεραπεία. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι τόσο σημαντικό να επισκεφτείτε τον οδοντίατρό σας, καθώς μπορεί να μην συνειδητοποιήσετε καν ότι έχετε μια αυξανόμενη κοιλότητα στο στόμα σας.

Πώς να αναγνωρίσετε τις κοιλότητες

Όταν προγραμματίζετε την τακτική σας οδοντιατρική επίσκεψη με τον επαγγελματία της περιοχής σας, πώς μπορείτε να εμπιστευτείτε ότι θα είναι σε θέση να εντοπίσει και να εξαλείψει γρήγορα τις κοιλότητες σας; Ευτυχώς, υπάρχουν πολλά εργαλεία και τεχνικές που είναι διαθέσιμα στους επαγγελματίες που μπορούν να βοηθήσουν τη διαδικασία αφαίρεσης της κοιλότητας να είναι όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματική και χωρίς πόνο.

Ακτίνες Χ

Ένα από τα πρώτα πράγματα που θα σας ζητήσει ο οδοντίατρός σας να κάνετε κατά την επίσκεψή σας είναι να καθίσετε ενώ οι ειδικοί κάνουν μερικές οδοντικές ακτινογραφίες του στόματός σας. Η τεχνολογία ακτίνων Χ λαμβάνει ένα στιγμιότυπο των δοντιών σας με τρόπο που επιτρέπει στον οδοντίατρο να βλέπει τόσο το εσωτερικό όσο και το εξωτερικό του δοντιού σας. Η τοποθέτηση των δοντιών σας κάτω από φθορίζον φως μπορεί να βοηθήσει τους οδοντιάτρους να εντοπίσουν μαύρα στίγματα και κηλίδες που μπορεί να αναπτύσσονται σε ορισμένα μέρη των δοντιών σας.

Οδοντιατρικός καθετήρας

Αν και δεν είναι τόσο αποτελεσματικοί όσο οι ακτινογραφίες, οι οδοντικοί ανιχνευτές μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για τον εντοπισμό εξωτερικών κοιλοτήτων. Αυτά τα εργαλεία έχουν έναν καθρέφτη στο άκρο, ώστε ο οδοντίατρός σας να μπορεί να βλέπει το δόντι σας από όλες τις γωνίες. Οι περισσότερες κοιλότητες είναι εύκολο να εντοπιστούν ανεξάρτητα από το είδος του εργαλείου που χρησιμοποιεί ο οδοντίατρος.

Ανίχνευση λέιζερ

Ο οδοντίατρός σας μπορεί να χρησιμοποιήσει μια προηγμένη συσκευή γνωστή ως συσκευή ανίχνευσης κοιλότητας λέιζερ για τον εντοπισμό μικρότερων κοιλοτήτων. Μερικά μπορεί να σχηματιστούν στο εσωτερικό του δοντιού, με αποτέλεσμα να είναι δύσκολο να εντοπιστούν αμέσως. Αυτή η νέα τεχνολογία μπορεί να σαρώσει τα δόντια σας και να αναγνωρίσει τις κοιλότητες μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα.

Εύρεση των συμπτωμάτων της κοιλότητας

Προκειμένου εσείς – και ο οδοντίατρός σας – να αναγνωρίσετε τα σημεία και τα συμπτώματα της τερηδόνας, είναι σημαντικό να κατανοήσετε τα προειδοποιητικά σημάδια των συμπτωμάτων της κοιλότητας προτού γίνουν πολύ σοβαρά. Μπορεί να έχετε κοιλότητα εάν αισθάνεστε τα ακόλουθα:

Συνεχής πονόδοντος
Ευαισθησία σε ζεστά και κρύα φαγητά
Καφέ ή μαύροι λεκέδες στην επιφάνεια των δοντιών σας
Πόνος κατά το δάγκωμα
Αυθόρμητος πόνος χωρίς εμφανή αιτία