Ποια διαδικασία οδοντικής αποκατάστασης είναι κατάλληλη για εσάς;

Κάποια στιγμή, τα περισσότερα άτομα θα χρειαστούν οδοντική αποκατάσταση. Η αποκατάσταση των δοντιών είναι απαραίτητη όταν τα δόντια είναι σε κακή κατάσταση λόγω τερηδόνας ή έλλειψης σωστής στοματικής φροντίδας. Η σύγχρονη οδοντιατρική προσφέρει μια μεγάλη ποικιλία επιλογών για οδοντικές αποκαταστάσεις.

Υπάρχουν τόσες πολλές φανταστικές εναλλακτικές λύσεις όσον αφορά τις οδοντικές αποκαταστάσεις που η λήψη μιας απόφασης μπορεί να είναι δύσκολη. Τελικά, η καλύτερη επιλογή είναι να επισκεφτείτε έναν οδοντίατρο για να εξετάσει τα δόντια σας. Αυτό το άρθρο εξηγεί μερικές από τις επιλογές για οδοντικές αποκαταστάσεις, ώστε να μπορείτε να πάρετε μια τεκμηριωμένη απόφαση. Χρησιμοποιήστε αυτόν τον σύντομο οδηγό για να ξεκινήσετε καλά τη διαδικασία αποκατάστασης των δοντιών σας. Ακολουθούν οι οδοντικές αποκαταστάσεις και οι εφαρμογές τους.

Οδοντικές στεφάνες

Η οδοντική στεφάνη είναι συχνά η θεραπεία εκλογής όταν αντιμετωπίζουμε ένα άρρωστο δόντι. Λειτουργούν ως προστατευτικά καλύμματα για την αποφυγή πρόσθετης βλάβης σε ήδη κατεστραμμένα δόντια. Το μοναδικό σχήμα και μέγεθος κάθε δοντιού λαμβάνεται υπόψη όταν ένα οδοντιατρικό εργαστήριο κατασκευάζει μια στεφάνη.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι οδοντικές στεφάνες κατασκευάζονται από χρυσό, κεραμικό, πορσελάνη ή κάποιο άλλο είδος κράματος μετάλλων. Οι κορώνες από μέταλλο ή χρυσό έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, αλλά είναι επίσης πιο εμφανείς. Οι κεραμικές και πορσελάνινες στεφάνες προτιμώνται για μια οδοντική αποκατάσταση με φυσική εμφάνιση επειδή είναι στιβαρές και διακριτικές.

Οδοντική συγκόλληση

Αυτή είναι μια κοινή αποκατάσταση που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση ενός ευρέος φάσματος δομικών ζητημάτων. Μια σύνθετη ρητίνη εφαρμόζεται αμέσως στο δόντι και διαμορφώνεται στο κατάλληλο σχήμα. Είναι μία από τις προσιτές επεμβάσεις που γίνονται από οδοντιάτρους και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση προβλημάτων όπως λεκιασμένα δόντια, ελάχιστες ατέλειες και ατέλειες, στραβά ή κακοσχηματισμένα δόντια και μικρά κενά μεταξύ των δοντιών.

Το σύνθετο υλικό που χρησιμοποιείται μπορεί να προσαρμοστεί ώστε να ταιριάζει με το χρώμα των φυσικών δοντιών του ασθενούς, εάν το επιθυμείτε. Η εφαρμογή του είναι παρόμοια με την τοποθέτηση σφραγισμάτων, εκτός από το ότι τα προσβεβλημένα δόντια πρέπει πρώτα να καθαριστούν με διάλυμα χάραξης πριν εφαρμοστεί το σύνθετο. Ο οδοντίατρος σκληραίνει το σύνθετο υλικό ρίχνοντας ένα ειδικό φως πάνω του. Για να ολοκληρωθεί η τεχνική, το δόντι γυαλίζεται για να γυαλίσει.

Σφραγίσματα δοντιών

Οι οδοντίατροι συστήνουν συχνά οδοντικά σφραγίσματα όταν ένα δόντι έχει ένα μικρό πρόβλημα που απαιτεί οδοντική αποκατάσταση. Η ολοκλήρωση των οδοντικών σφραγισμάτων είναι εύκολη με το ξύσιμο των οδοντικών δομών που έχουν υποστεί τερηδόνα και στη συνέχεια χρησιμοποιώντας το οδοντικό τσιμέντο στην κοιλότητα που μένει πίσω. Το δόντι είναι απίθανο να αλλοιωθεί περαιτέρω αφού σφραγιστεί. Οι κοιλότητες στα δόντια των παιδιών είναι πιο διαδεδομένες, επομένως χρειάζονται σφραγίσματα πιο συχνά από τους ενήλικες.

Τα οδοντικά σφραγίσματα χρησιμοποιούνται πιο συχνά για την πλήρωση των γομφίων δοντιών λόγω της επιφάνειας τους. Επιπλέον, οι γομφίοι είναι πιο ευάλωτοι σε τραυματισμούς, καθώς χρησιμοποιούνται για τη μάσηση και τη σύνθλιψη της τροφής.

Αποκαταστάσεις οδοντικών εμφυτευμάτων

Τα οδοντικά εμφυτεύματα επέτρεψαν στους οδοντιάτρους να αποκαταστήσουν τα χαμένα δόντια και να επιτύχουν μια φυσική οδοντοφυΐα. Ένα κατεστραμμένο δόντι μπορεί να αποκατασταθεί και να ανανεωθεί με τη χρήση οδοντικών εμφυτευμάτων και άλλου προσθετικού. Σε πολλές περιπτώσεις, τα οδοντικά εμφυτεύματα χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό με οδοντοστοιχίες ή γέφυρες για την ολοκλήρωση της διαδικασίας αποκατάστασης. Μια επανορθωτική πρόθεση που υποστηρίζεται από οδοντικά εμφυτεύματα παρέχει μεγαλύτερη σταθερότητα και ασφάλεια αφού τα εμφυτεύματα χρησιμεύουν ως άγκυρες.

Θεωρήσεις

Σκεφτείτε κάθε επιλογή και πώς λειτουργεί η διαδικασία πριν αποφασίσετε για μια οδοντική αποκατάσταση. Τα εμφυτεύματα, για παράδειγμα, χρειάζονται χρόνο και υπομονή για να ολοκληρωθούν. Για να γνωρίζετε πώς να προετοιμαστείτε, είναι απαραίτητο να λάβετε υπόψη όλες τις πτυχές. Οι ασθενείς θα πρέπει επίσης να σκεφτούν τους μακροπρόθεσμους στόχους τους. Ενώ μερικοί άνθρωποι αναζητούν ένα πιο ελκυστικό χαμόγελο, άλλοι ελπίζουν σε βελτιωμένη οδοντική λειτουργία. Για να επιλέξετε την ιδανική οδοντική αποκατάσταση, είναι χρήσιμο να περιγράψετε τον στόχο της θεραπείας. Για παράδειγμα, οι χρυσές οδοντικές στεφάνες μπορεί να ληφθούν υπόψη για τη μακροζωία τους, αλλά οι ασθενείς που επιθυμούν μια πιο διακριτή θεραπευτική επιλογή μπορούν να επιλέξουν αντ’ αυτού μια στεφάνη από σύνθετη ρητίνη.