Είναι τα οδοντικά σφραγιστικά αποτελεσματικά κατά της τερηδόνας;

Οι σωστές τεχνικές υγιεινής και οι τακτικοί οδοντιατρικοί έλεγχοι είναι μια εξαιρετική άμυνα κατά της τερηδόνας, αλλά τι γίνεται αν δεν είναι αρκετά; Εισάγετε οδοντικά σφραγιστικά. Η λήψη σφραγιστικών δοντιών μπορεί επίσης να βοηθήσει σημαντικά στη μάχη κατά της τερηδόνας. Συνεχίστε να διαβάζετε για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτήν την επιλογή θεραπείας και πώς μπορεί να είναι ένα αποτελεσματικό εργαλείο για την πρόληψη της τερηδόνας.

Μπορούν τα οδοντικά σφραγιστικά να βοηθήσουν στην πρόληψη της τερηδόνας;

Η σύντομη απάντηση είναι, ναι. Η εκτενής απάντηση είναι, ναι, αλλά μόνο εάν και όταν χρησιμοποιείται σωστά.

Σφραγιστικά δοντιών

Τι ακριβώς είναι λοιπόν τα οδοντικά σφραγιστικά; Είναι πολύ λεπτά πλαστικά καλύμματα για τα δόντια. Οι οδοντίατροι συνήθως τα τοποθετούν πάνω από τις δαγκωτικές ή μασητικές επιφάνειες μόνιμων ή ενηλίκων γομφίων και προγομφίων δοντιών. Τείνουν να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά όταν τοποθετούνται στα δόντια αμέσως μετά την πρώτη τους εμφάνιση, έτσι πολλοί οδοντίατροι τα εφαρμόζουν σε παιδιά και εφήβους και όχι σε ενήλικες.

Για την τοποθέτηση σφραγιστικών δοντιών, οι οδοντίατροι καθαρίζουν σχολαστικά την επιφάνεια των δοντιών. Στη συνέχεια, εφαρμόζουν ένα όξινο διάλυμα στην περιοχή που πρόκειται να τοποθετηθεί κάθε σφραγιστικό. Αυτή η λύση βοηθά στη δημιουργία μιας ελαφρώς πιο τραχιάς επιφάνειας σε αυτό το τμήμα του δοντιού, έτσι ώστε τα σφραγιστικά να μπορούν να προσκολληθούν πιο εύκολα και με ασφάλεια στα δόντια. Τέλος, το όξινο διάλυμα ξεπλένεται, το δόντι στεγνώνει και εφαρμόζεται το σφραγιστικό. Μόλις σκληρύνει το στεγανωτικό, δημιουργεί ένα λείο φράγμα στις επιφάνειες όπου τα βακτήρια και το οξύ που προκαλούν την κοιλότητα επιθυμούν να καθιζάνουν.

Όταν συνδυάζονται με σωστές πρακτικές στοματικής συντήρησης και τακτικές εξετάσεις, τα οδοντικά σφραγιστικά μπορούν να λειτουργήσουν καλά για πολλά χρόνια. Εάν και όταν ένα σφραγιστικό χαλάσει ή διαβρωθεί, ένας οδοντίατρος μπορεί απλά να το αντικαταστήσει με ένα νέο. Αυτό σημαίνει ότι οι επεξεργασίες στεγανωτικών που διατηρούνται με συνέπεια θα μπορούσαν ενδεχομένως να διαρκέσουν μια ζωή. Ούτε η συντήρηση είναι δύσκολη. Απλώς βουρτσίζετε, χρησιμοποιείτε νήμα και ξεπλένετε όπως κάνετε με τα μη σφραγισμένα δόντια. Θα πρέπει επίσης να επισκέπτεστε τακτικά τον οδοντίατρό σας για ελέγχους κατάστασης στα σφραγιστικά σας και νέες εφαρμογές όταν είναι απαραίτητο.

Φθορά των δοντιών

Τώρα που ξέρετε τι είναι τα οδοντικά σφραγιστικά, πρέπει να καταλάβετε τι είναι η τερηδόνα. Δύο άλλες ονομασίες για την τερηδόνα είναι η τερηδόνα και η τερηδόνα. Όπως και να το αναφέρετε, η τερηδόνα είναι βλάβη στα δόντια που προκαλείται από την αλληλεπίδραση μεταξύ βακτηρίων και άλλων ουσιών στο στόμα σας. Αυτή η αλληλεπίδραση δημιουργεί οξύ που τρώει μέσω του σμάλτου των δοντιών σας και σχηματίζει ανοίγματα που αφήνουν τα εσωτερικά μέρη ενός δοντιού ευάλωτα στη μόλυνση. Οι συνήθεις ένοχοι της ανάπτυξης κοιλότητας είναι:

Κακές πρακτικές στοματικής υγιεινής
Ζαχαρούχα τρόφιμα και ποτά
Υψηλά όξινα τρόφιμα και ποτά
Τρόφιμα βαριά σε άμυλο
Έλλειψη φθορίου
Φάρμακα που αποδυναμώνουν το σμάλτο
Συνήθειες για το τρίξιμο των δοντιών
Ξηροστομία (ξηροστομία)
Προϊόντα καπνού

Στην αρχή, μπορεί να είναι δύσκολο να αναγνωρίσετε ότι έχετε κοιλότητα, καθώς μπορεί να μην προκαλούν άμεσα εμφανή συμπτώματα. Αν αφεθούν χωρίς θεραπεία, οι κοιλότητες μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρές λοιμώξεις και να προκαλέσουν δυσφορία, πόνο, άσχημες οσμές, απώλεια δοντιών και πολλά άλλα. Οι οδοντίατροι μπορούν να θεραπεύσουν τις κοιλότητες χρησιμοποιώντας διαδικασίες όπως σφραγίσματα, ριζικά κανάλια και στεφάνες. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί ακόμη και να επιλέξουν να αφαιρέσουν και να αντικαταστήσουν πλήρως τα δόντια που έχουν προσβληθεί σοβαρά. Η καλύτερη επιλογή είναι να προσπαθήσετε να αποτρέψετε την τερηδόνα ασκώντας τακτικά καλές τεχνικές βουρτσίσματος, οδοντικού νήματος και ξεβγάλματος και επισκεπτόμενοι τον οδοντίατρό σας. Εδώ, επίσης, μπαίνουν τα οδοντικά σφραγιστικά.

Σφραγιστικά δοντιών vs τερηδόνας

Αν και τα στεγανωτικά δεν αντιμετωπίζουν την τερηδόνα, μπορούν να είναι ένα επιπλέον χρήσιμο προληπτικό μέτρο κατά της ανάπτυξής της. Τα οδοντικά σφραγιστικά δημιουργούν ένα πρόσθετο φράγμα σε εκείνους τους χώρους που είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι στην τερηδόνα. Τα βακτήρια που οδηγούν στην τερηδόνα χρειάζονται χρόνο για να δημιουργήσουν κοιλότητες στα δόντια. Για το λόγο αυτό, είναι συχνά πιο επιτυχημένα όταν κρύβονται σε μέρη που είναι πιο εύκολο να χάσετε κατά το βούρτσισμα, το νήμα και το ξέπλυμα. Ιδιαίτερα βρίσκουν καταφύγιο στις σχισμές των γομφίων και των προγομφίων δοντιών.

Οι γομφίοι και οι προγομφίοι είναι οι δύο τύποι δοντιών που είναι γνωστοί ως δίπτυχοι. Τα δίπτυχα αποτελούνται από δύο ή περισσότερα άκρα ή σημεία στην κορυφή του δοντιού. Αυτά τα σημεία δημιουργούν ψηλά και, το πιο σημαντικό, χαμηλά σημεία στην κορυφή κάθε δοντιού. Αυτά τα χαμηλά σημεία κάνουν συχνά τα ιδανικά μέρη για να κρυφτούν τα βακτήρια για αρκετό χρόνο ώστε να δημιουργήσουν μια κοιλότητα. Τα στεγανωτικά έχουν σχεδιαστεί ειδικά για να προσθέτουν επιπλέον κάλυψη σε αυτά τα πιο ευάλωτα μέρη και να βοηθούν στην πρόληψη της φθοράς που εμφανίζεται συνήθως εκεί.