Τι σημαίνει ο πονόδοντος σας, σύμφωνα με έναν οδοντίατρο έκτακτης ανάγκης

Εδώ είναι ένα όχι και τόσο διασκεδαστικό γεγονός: υπάρχουν αρκετοί διαφορετικοί τύποι πονόδοντου. Μερικές φορές μπορεί να πονάει το μάσημα, άλλες φορές μπορεί να πονάει όταν πίνετε κάτι κρύο. Με όλες τις διαφορετικές ποικιλίες πόνου στα δόντια που είναι δυνατές, είναι δύσκολο να γνωρίζουμε ποια είδη πονόδοντου δικαιολογούν την κλήση ενός οδοντίατρου έκτακτης ανάγκης. Διαβάστε αυτόν τον οδηγό για να μάθετε τι μπορεί να σημαίνει ο πόνος των δοντιών σας.

Διακοπτόμενοι πόνοι «τρύπημα».

Μήπως η ενόχλησή σας μοιάζει λιγότερο με πόνο και περισσότερο σαν οξύ, φαινομενικά τυχαίο πόνο; Τις περισσότερες φορές, αυτού του είδους ο πόνος συμβαίνει ως απόκριση σε ένα ερέθισμα, είτε αυτό είναι το άνοιγμα του στόματός σας είτε το να φάτε ή να πίνετε κάτι ιδιαίτερα ζεστό ή κρύο. Αυτός ο τύπος πονόδοντου μπορεί να προκληθεί από μια ρωγμή στο δόντι, μια κοιλότητα ή μια σοβαρή λοίμωξη γνωστή ως απόστημα. Όποια και αν είναι η περίπτωση, θα πρέπει να καλέσετε τον επείγοντα οδοντίατρό σας.

Απότομη ευαισθησία

Παρατηρείτε οξύ πόνο όταν καταναλώνετε ζεστά ή κρύα φαγητά και ροφήματα; Αν ναι, μπορεί να έχετε να κάνετε με περίπτωση ευαίσθητων δοντιών. Σε σοβαρές περιπτώσεις, ακόμη και η αναπνοή σε κρύο αέρα μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή ενόχληση. Δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε οδοντόκρεμα σχεδιασμένη για ευαίσθητα δόντια. Εάν αυτό δεν λειτουργεί, μπορεί να βουρτσίζετε τα δόντια σας πολύ σκληρά. Επίσης, εάν η ευαισθησία σας εμφανίζεται κυρίως σε ένα δόντι, μπορεί να έχετε μια βαθιά κοιλότητα που απαιτεί επείγουσα θεραπεία, όπως θεραπεία ριζικού σωλήνα.

Θαμπός ενοχλητικός πονόδοντος

Αυτός είναι ο πιο κοινός τύπος πονόδοντου, αλλά η εμμονή του μπορεί να είναι πραγματικά ενοχλητικός. Ένας θαμπός πονόδοντος μπορεί συνήθως να αντιμετωπιστεί με τη λήψη παυσίπονων χωρίς ιατρική συνταγή, αλλά αυτό δεν πρέπει να υποκαθιστά την οδοντιατρική θεραπεία. Αυτό το είδος πονόδοντου εμφανίζεται πιο συχνά σε άτομα που τρίζουν τα δόντια τους.

Πόνος μόνο όταν τρώτε

Εάν το δόντι σας πονάει μόνο όταν μασάτε, μπορεί να οφείλεται σε κοιλότητα ή κάταγμα μέσα στο δόντι. Προγραμματίστε ένα ραντεβού με τον οδοντίατρο έκτακτης ανάγκης σας το συντομότερο δυνατό. Όσο περισσότερο αναβάλλετε τη θεραπεία, τόσο πιο συχνά και πιο έντονα το δόντι σας μπορεί να αρχίσει να πονάει.

Πόνος στο πίσω μέρος της γνάθου

Αν και δεν είναι τόσο συνηθισμένος όσο οι υπόλοιποι τύποι πονόδοντου, ο πόνος στο πίσω μέρος της γνάθου σας είναι συνήθως σημάδι ενός φρονιμίτη που έχει προσκρούσει, ο οποίος δεν έχει ανατείλει μέσω της γραμμής των ούλων. Αυτό το ζήτημα πρέπει να αντιμετωπιστεί το συντομότερο δυνατό. Διαφορετικά, θα μπορούσατε να αναπτύξετε μόλυνση στους φρονιμίτες σας, με αποτέλεσμα περαιτέρω πόνο.

Ενώ πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι ένας μικρός πονόδοντος είναι φυσιολογικός από καιρό σε καιρό, η αλήθεια είναι ότι κάθε άλλο παρά. Τα δόντια δεν πονάνε απλά χωρίς λόγο. Εάν κάποιος από τους τύπους πονόδοντου που περιγράφηκε παραπάνω σας φαίνεται γνωστός, καλύτερα να επικοινωνήσετε με τον οδοντίατρο έκτακτης ανάγκης το συντομότερο δυνατό.