Είναι η ευαισθησία των δοντιών σας επείγουσα ανάγκη;

Έχετε πιει ποτέ μια μπουκιά νόστιμο παγωτό μόνο για να ξεπηδήσει ένα κύμα πόνου μέσα από τα δόντια σας; Εάν τρώτε ή πίνετε οτιδήποτε ζεστό ή κρύο σας κάνει αυτό, τότε μπορεί να έχετε ευαίσθητα δόντια. Πώς ακριβώς αντιμετωπίζεται αυτή η κατάσταση;

Τι προκαλεί την ευαισθησία των δοντιών;

Τα δόντια γίνονται ευαίσθητα όταν το πιο εξωτερικό στρώμα, που ονομάζεται σμάλτο, φθείρεται και εκθέτει το υποκείμενο στρώμα, γνωστό ως οδοντίνη. Η οδοντίνη περιέχει μικροσκοπικά σωληνάρια που οδηγούν στα νεύρα βαθιά μέσα στο δόντι. Όταν κάτι ιδιαίτερα ζεστό, κρύο, γλυκό ή όξινο αγγίζει αυτά τα σωληνάρια, στέλνει ένα τράνταγμα πόνου μέσα από το δόντι σας.

Μερικοί συνήθεις λόγοι για την ευαισθησία των δοντιών περιλαμβάνουν:

Βουρτσίζοντας τα δόντια σας πολύ δυνατά. Η υπερβολική πίεση με την οδοντόβουρτσά σας μπορεί να φθείρει το σμάλτο σας.
Τρίξιμο των δοντιών. Γνωστό και ως βρουξισμός, το τρίξιμο των δοντιών είναι μια επικίνδυνη συνήθεια που διαβρώνει το εξωτερικό στρώμα των δοντιών σας.
Ασθένεια των ούλων. Η ασθένεια των ούλων χαρακτηρίζεται συχνά από έναν θαμπό πόνο στα δόντια, ο οποίος μερικές φορές μπορεί να μοιάζει με ευαισθησία στη θερμοκρασία.
Λεύκανση δοντιών. Μερικές φορές, οι θεραπείες λεύκανσης δοντιών χωρίς ιατρική συνταγή μπορεί να ερεθίσουν και να αφυδατώσουν τα δόντια σας, αφήνοντάς τα να αισθάνονται ευαίσθητα.
Οι διαδικασίες γήρανσης. Καθώς μεγαλώνουμε, το σμάλτο μας λεπταίνει φυσικά, εκθέτοντας την οδοντίνη από κάτω.

Πρέπει να επισκεφτείτε έναν οδοντίατρο έκτακτης ανάγκης;

Αυτό εξαρτάται από τη σοβαρότητα της ευαισθησίας σας. Εάν η ενόχλησή σας διαρκεί μόνο ενώ τρώτε κάτι ζεστό ή κρύο, συνήθως δεν δικαιολογεί επείγουσα θεραπεία. Ωστόσο, εάν ο πόνος σας παραμένει για λίγο μετά την κατανάλωση του προσβλητικού φαγητού ή ποτού, τότε μπορεί να θέλετε να καλέσετε τον οδοντίατρό σας έκτακτης ανάγκης.

Ο παρατεταμένος πόνος μετά την κατανάλωση γλυκού, όξινου, ζεστού ή κρύου, ειδικά σε ένα μόνο δόντι, μπορεί να είναι σημάδι ότι έχετε μια μόλυνση που έχει φτάσει στο ευαίσθητο κέντρο του δοντιού, που ονομάζεται πολφός. Μπορεί να χρειαστείτε θεραπεία ριζικού σωλήνα για να αφαιρέσετε το κατεστραμμένο τμήμα και να σώσετε το δόντι σας από την εξαγωγή. Όποια και αν είναι η περίπτωση, είναι καλύτερο να είστε προσεκτικοί και να καλέσετε τον οδοντίατρό σας για παν ενδεχόμενο.

Εάν η ευαισθησία των δοντιών σας είναι μικρή, δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε μια οδοντόκρεμα ειδικά σχεδιασμένη για τη θεραπεία ευαίσθητων δοντιών. Εάν αυτό δεν ανακουφίζει την ταλαιπωρία σας, επικοινωνήστε με τον οδοντίατρο έκτακτης ανάγκης.